Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Norsk laddbox får försäljningsförbud

Evertiq har tidigare rapporterat om Elsäkerhetsverkets projekt där laddboxar till elbilar har granskats. Under granskningen har det framkommit att det finns en del kritik riktat mot norska Easee. Nu har ett beslut fattats och två modeller från Easee har belagts med försäljningsförbud.

Totalt har sex av de vanligaste modellerna på marknaden granskats vilket har lett till ett beslut om försäljningsförbud. Laddboxen som fått försäljningsförbud är Easee Home men modellen Easee Charge omfattas av samma dokumentation, vilket innebär att även denna modell får försäljningsförbud. Det finns cirka 100,000 installerade laddboxar av de här modellerna i Sverige.

Elsäkerhetsverkets skriver i ett pressmeddelande att anledningen till försäljningsförbuden är att det inte finns en jordfelsbrytarlösning och ett DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för.

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

En laddstation ska även ha ett DC-skydd som säkerställer att jordfelsbrytaren fungerar som den ska. 

Vad som händer nu är att tillverkaren måste återta laddboxarna som fått försäljningsförbud från sina återförsäljare. Samtidigt betyder detta att Easee är skyldig att åtgärda brister på redan installerade laddboxar. Vilken typ av åtgärder som kommer att tas är dock upp till tillverkaren, skriver Elsäkerhetsverkets.

– Vi förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan, men tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba med att tillmötesgå de krav som ställs, säger Joel Lee Antman, i pressmeddelandet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons