Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Midsummer
Elektronikproduktion |

Midsummer bemöter kritik om "bluffavtal"

I dagarna har Dagens Industri publicerat artiklar som bland annat ifrågasätter innehållet i de avsiktsförklaringar som solenergiföretaget Midsummer tecknat det senaste året. I rapporten förekommer ord som ”bluff” och ”luftslott”.

Det svenska bolagets stora avsiktsförklaringar – som Evertiq tidigare rapporterat om – med hittills hemliga motparter ifrågasätts av de källor dom Di varit i kontakt med och menar att de tilltänkta volymerna är orimliga. Midsummer tillbakavisar dock kritiken och har nu publicerat en officiell kommentar till rapporteringen. 

Affärstidningens källor menade att det handlar om ett luftslott då dessa avsiktsförklaringar ännu inte materialiserats.

Midsummer själva skriver i sitt genmäle att man till Dagens Industri försökt så tydligt och utförligt som möjligt beskriva avtalen och samtidigt bemöta kritiken från källorna att dessa skulle vara ”luftslott”, substanslösa eller omöjliga att leverera på.

"Fakta är att vi slutit flera avsiktsförklaringar om framtida leveranser av mycket stora volymer solpaneler så snart vi har den produktionskapacitet som krävs. Avtalen är skrivna med seriösa och ledande svenska och internationella solcellsinstallatörer, takmaterialstillverkare och hustillverkare," skriver Midsummers vd Sven Lindström i svaret.

Han menar att bolaget kommer att kunna klara av att leverera de volymer som efterfrågas med en fördubbling av produktionskapaciteten i Järfälla, en ny fabrik i Bari, Italien samt planerna på ännu en ny större fabrik i Sverige. Det krävs dock självfallet finansiering, främst för den nya fabriken i Sverige och detta arbete pågår redan nu enligt bolaget. Han fortsätter och hävdar bestämt att det inte finns något i avtalen som är "luft" eller misstänkt utan menar att de som bär substans finns med – levererade volymer, priser och leveranstider.

Sven Lindström forsätter och skriver att bolaget redan har avsättning för framtida produktion. Och menar att när de nya fabrikerna producerar paneler blir Midsummer Europas ledande tillverkare av tunnfilmspaneler av typen CIGS.

"Vi har i Sverige chansen att bygga en stor industri inom förnybar energi. Vi har allt: tekniken, kompetensen, marknadens efterfrågan och i vårt fall även beprövade produkter. Självfallet kan sådana snabba processer drabbas av växtvärk och man må ha vilka åsikter man vill om våra och branschens framtidsutsikter men jag bemöter med kraft de insinuanta påståenden och felaktigheter DIs artiklar bygger på," avslutar Sven Lindström.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2