Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Smoltek
Teknik |

Smolteks grundare tillbaka i bolaget

Smoltek Nanotech Holding AB meddelar att koncernbolaget Smoltek Hydrogen har utsett Shafiq Kabir till ansvarig för volymprocesser.

Shafiq är grundare av Smoltek och byggde upp bolagets teknologiplattform och patentportfölj fram till januari 2021, då han tog en paus från nanoteknikbranschen för att genomföra ett Executive MBA-program.

– Anledningen till att jag startade Smoltek var min ambition att driva mina forskningsresultat inom nanoteknologi mot användning inom industrin. Genom att växla över till utveckling på kommersiell basis ville vi göra nanoteknologins möjligheter tillgängliga i mycket större skala, säger Shafiq Kabir i ett pressmeddelande.

Smolteks stora genombrott kom runt 2017, när halvledarindustrin på allvar blev intresserad av bolagets kondensatorteknologi (CNF-MIM) – en teknik som grundar sig på att skapa energisnåla komponenter med mindre formfaktorer fast med med bibehållen elektrisk prestanda. Under 2020 började Smoltek att titta på andra områden för bolagets nanoteknikplattform och året efter lades fokus på att använda teknologin för för fossilfri vätgas.

I sin nya roll kommer Shafiq vara ansvarig för volymprocesser i koncernbolaget Smoltek Hydrogen där han ska utveckla och utvärdera koncept för volymtillverkning av Smoteks cellmaterial till elektrolysörer (ECM) som nu utvecklas. 

– Jag brinner för grön teknik. När nu Smoltek satsar inom fossilfri vätgas är det mitt i prick för mig. Det handlar om hur man skapar rätt innovationskultur och partnerskap för att utveckla teknik för fossilfria råvaror och energislag för att kunna nå målet om koldioxidneutrala utsläpp, eller mot ”net-zero”, säger Shafiq.

Fokus kommer ligga på de faktiska processer som används för att producera nanostrukturer och beläggningar för att framgångsrikt skala upp dem till industriell tillverkning. Det övergripande målet är att leverera de önskade produktegenskaperna även i massproduktion. I nära samarbete med hela Smoltek Hydrogen-teamet kommer Shafiq vara involverad i alla pågående projekt kring tillverkningsprocesser, korrosionsskydd, iridiumdeposition och helcellsutvärderingar för cellmaterialet som görs i den dagliga verksamheten.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons