Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volkswagen
Elektronikproduktion |

Ryssland fryser Volkswagens tillgångar i landet

Den tyska biltillverkaren har försökt avveckla sin ryska verksamhet i princip ett år. Nu kommer nästa hinder på vägen då Volkswagen tillgångar i landet har frysts av en rysk domstol.

Precis som många andra utländska företag, satte Volkswagen stop för sin verksamhet i Ryssland förra året i samband med kriget i Ukraina. Efter de införda sanktionerna mot landet började man också ta de första stegen för att helt lämna Ryssland.

Företaget har under en tid försökt sälja sina ryska tillgångar, inklusive produktionsanläggning i Kaluga, som stått still sedan mars 2022 och har en kapacitet att producera 225,000 fordon årligen, rapporterar Reuters

Den ryska biltillverkaren GAZ, ett företag varit kontrakterad att tillverka Volkswagen-bilar vid sin fabrik i Nizjnij Novgorod, har försökt stoppa all försäljning som en del av en rättsprocess mot det tyska bolaget efter att Volkswagens avslutande produktionsavtalet i augusti.

GAZ hävdar att Volkswagens utträde från Ryssland kommer att äventyra dess egna intressen och kräver därför 201,3 miljoner dollar i skadestånd för det uppsagda kontraktet.

En talesperson för Volkswagens ryska dotterbolag berättade för Reuters att bolaget är medvetna om GAZ krav och att man håller på att bekanta sig med det rättsliga materialet. 

Dotterbolaget är för närvarande i färd med att skicka in en ansökan till ryska myndigheter om att sälja verksamheten, inklusive fabriken Kaluga, till en inhemsk investerare. Talespersonen fortsatte att säga att man hoppas att stämningsansökan inte kommer att försena denna process.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1