Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© easee
Elektronikproduktion |

Det fortsätter att storma kring Easee

Förra veckan kom det fram att Easee, efter en granskning av Elsäkerhetsverket, belagts med försäljningsförbud för två av sina laddboxar. Nu framkommer det att bolaget tvingas permittera anställda.

Elsäkerhetsverket har sedan sedan början av 2022 testat olika modeller av laddboxar från olika tillverkare. Totalt har sex av de vanligaste modellerna på marknaden granskats och granskningen har även lett till ett beslut om försäljningsförbud.

Laddboxen som fått försäljningsförbud är Easee Home men modellen Easee Charge omfattas av samma dokumentation, vilket innebär att även denna modell får försäljningsförbud. Det finns cirka 100,000 installerade laddboxar av de här modellerna i Sverige.

Det norska bolaget var snabba med att meddela att man planerar att överklaga beslutet och menar att det inte finns någon teknisk eller juridisk grund för att införa ett sådant förbud.

Enligt Elsäkerhetsverket är anledningen till försäljningsförbuden att det inte finns någon fysisk jordfelsbrytarlösning och inte heller något DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för.

NRK rapporterar att bolaget startar en process för att samla in pengar och att Easee för närvarande för dialog med flera möjliga investerare.

Samtidigt har en permitteringsprocess inletts. Just hur många av bolagets anställda som kommer att påverkas av beslutet är i nuläget okänt.

– Människorna är det viktigaste vi har. Det här stör mig verkligen, att vi pressas att vidta sådana åtgärder, säger Easee vd Jonas Helmikstøl till NRK.

Bolaget har cirka 350 anställda hemma i Norge och Dagens Næringsliv spår att över 100 personer riskerar att bli överflödiga.

Som sagt försöker bolaget nu samla in nytt kapital, mellan en halv och en miljard norska kronor behöver kassan tankas med.

På frågan hur bolaget ska lyckas med att samla in dessa pengar säger Jonas Helmikstøl till NRK att man hoppas på att det finns folk där ute som tror och litar på företaget.

– Vi förstår riskbilden, men vi måste kunna bryta ner den för människor. Vi har kontroll, och det här ska bli bra, säger vd Helmikstøl.

Efter Elsäkerhetsverkets beslut har den statliga myndigheten Nkom beslutat att inleda en granskning av Easee och kommer även att kontrollera andra laddare och laddstationer på den norska marknaden.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons