Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo Trucks
Elektronikproduktion |

Volvo ska elektrifiera Bolidens verksamhet

Boliden ska – som ett av de första gruvbolagen i världen – börja använda batteridrivna lastbilar för tunga transporter under jord med start under nuvarande år.

Gruvindustrin är en bransch i snabb förändring där många aktörer ställer om till mer hållbar produktion. Boliden planerar nu att minska sina CO2-utsläpp med 40 procent till 2030. För att nå dessa mål krävs bland annat att transporterna elektrifieras.

Volvo Lastvagnar och Bolidens samarbetsavtal innebär att två tunga, eldrivna Volvo-lastbilar kommer att användas i Kankbergsgruvan utanför Skellefteå. Om även resterande lastbilar skulle bytas ut mot elektriska, skulle gruvan minska sitt CO2 utsläpp med mer än 25 procent, det framgår av ett pressmeddelande.

– Samarbetet med Boliden kommer ge oss värdefull kunskap om hur eldrivna lastbilar fungerar när de körs under jord, till exempel hur drivlina och batterier påverkas. Minskade koldioxidutsläpp i gruvtransporter gör att även vi minskar våra CO2-utsläpp, eftersom gruvnäringens råvaror används i våra lastbilar, säger Jessica Lindholm, projektledare på Volvo Lastvagnar.

Den första lastbilen, en Volvo FH Electric, ska användas för att transportera bergbult och annan utrustning ner i gruvan och kommer tas i trafik under 2023. Baserat på hur insamlad data av den första lastbilen ska senare ytterligare en Volvo FH Electric tas i drift och användas för transport av berg och malm under jord.

– Vi ser samarbetet med Volvo som en fantastisk möjlighet att driva tekniken framåt och samtidigt få lärdomar om hur vi ska anpassa våra verksamheter för en omställning till fossilfria transporter under jord, säger Dennis Forslund, projektledare på Boliden.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2