Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Easee: "Standarderna är utdaterade, och används nu mot oss"

I ett försvarstal, som först publicerades av Shifter, skriver grundaren att det som Elsäkerhetsverket slår ner på är det som Easee har ”bäst kontroll på” och att detta har dokumenterats och verifierats grundligt av tredje part.

Evertiq har tidigare rapporterat att Easee, efter en granskning av Elsäkerhetsverket, belagts med försäljningsförbud för två av sina laddboxar.

Enligt Elsäkerhetsverket är anledningen till försäljningsförbuden att det inte finns någon fysisk jordfelsbrytarlösning och inte heller något DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för.

Det är också här som Jonas Helmikstøl riktar sin kritik och menar att standarderna håller tillbaka innovation.

– Oenigheten och osäkerheterna rör skillnaden mellan elektroniskt och elektromekaniskt jordfelsskydd. I grund och botten ny kontra gammal teknik. Standarderna är föråldrade och de används nu mot oss. Lyckligtvis kommer det att finnas nya versioner av dessa standarder som är mer i linje med våra lösningar. Vi ligger före, och vi uppfyller kraven på säkerhet i alla fall.

Helmikstøl skriver att Easee har skickat dokumentation från en SIL-klassning utförd av ett icke namngivet institut i Tyskland. Denna bedömning och granskning ska enligt Easee-grundaren ha bekräftat säkerheten i bolagets lösning. Han menar att Easees lösning är ännu säkrare än konventionella, då den kontinuerligt övervakar och larmar när något är fel, samt testar sig själv.

Vidare riktar Helmikstøl kritik mot den svenska myndigheten och säger att om Elsäkerhetsverket hade varit öppen för dialog hade en bra lösning som alla hade varit nöjda med kunnat hittats.

En sån lösning, menar han, skulle vara att installatörer kan installera en strömbrytare i säkringsdosan, men han nämner inte vem som skulle stå för kostnaden av en sådan lösning.

Vi på Easee anser att svenskarna har helt fel

Kjartan Nilsen © Easee

I en separat uppdatering skriver Kjartan Nilsen, Chief Electronics Engineer hos Easee, "Så här har vi alltid gjort" borde inte vara en ursäkt för att bromsa innovation.

Kjartan Nilsen menar att Elsäkerhetsverket slutsats bygger på en uppfattning om att avvikelser från standarden utgör en risk och ett brott mot gällande produktregler.

– Redan här är vi oense. Tvärtom är EU:s regelverk öppna för teknisk innovation och följaktligen lösningar som ännu inte är standardiserade. Standarderna är inte lagstiftande, men ger bra riktlinjer för vilken säkerhetsnivå som ska uppnås, skriver Nilsen.


Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-12-19 15:25 V23.4.1-2