Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Almi Invest
Teknik |

Almi Invest investerar i AI-bolaget Scaleout Systems

Almi Invest investerar 3,5 miljoner kronor i Uppsalabolaget Scaleout Systems, vars mjukvara gör det möjligt att använda AI utan att känslig data delas eller visas för obehöriga.

I emissionen på totalt sju miljoner kronor deltar även privata investerare. Pengarna ska enligt ett pressmeddelande gå till att ta teknologin till marknaden.

Krav på datasäkerhet och regulatoriska krav som GDPR gör det problematiskt att samla in all data på ett enda ställe, till exempel i en central molninfrastruktur. Det är också både svårt och dyrt att flytta stora datamängder. Detta blir idag en begränsning för industriell tillämpning av AI. Scaleout Systems system innebär dock att maskininlärningen flyttar till datan istället för datan till maskininlärningen. I och med detta behöver ingen data flyttas och det går därmed att säkerställa datasäkerhet och integritet.

Scaleout Systems har sex medgrundare varav flera med forskarbakgrund från Uppsala universitet. 

– Scaleouts mjukvaruplattform är baserad på en teknologi som ligger i den absoluta framkanten av AI-forskningen och gör det möjligt att träna en AI på mycket större mängder av data, säger Pär Lagerström, Investment Manager på Almi Invest, i pressmeddelandet.

Scaleouts plattform är generell och kan förbättra datasäkerheten i nära nog alla applikationer där man vill använda maskininlärning, skriver Almi i pressmeddelandet. 

Scaleout Systems kunder och samarbetspartners kommer från olika områden där ett fokus på cybersäkerhet och utmaningar kring distribuerad data är gemensamma nämnare.  

– Detta kapitaltillskott markerar nästa steg i vår plan för att ta federerad maskininlärning, och med det, ökad datasäkerhet i maskininlärning, till marknaden. Vi ska nu bygga upp våra säljprocesser, och göra vår mjukvara tillgänglig för fler att testa både på sin egen infrastruktur och som SaaS, säger Andreas Hellander, vd på Scaleout Systems.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons