Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Saab
Elektronikproduktion |

Saabs fjärde GlobalEye är i luften

Saabs första flygning med det fjärde spanings- och ledningssystemet ses som en viktig milstolpe i GlobalEye-programmet. Under flygningen, som ägde rum 3 april och utgick från Saabs flygfält i Linköping, utfördes flera flygprover kopplade till GlobalEyes förmåga.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av premiärflygningen med ännu ett GlobalEye-system. Det visar att vi har den infrastruktur, förmåga och kunskap som krävs för att kunna leverera ett världsledande spanings- och ledningsflygplan på kortare tid än någon annan leverantör på marknaden, säger Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance i ett pressmeddelande.

Saabs GlobalEye-system ger spanings- och ledningsförmåga över luftrum, hav och mark med ett antal aktiva och passiva sensorer som gör det möjligt att upptäcka och identifiera objekt på mycket långa avstånd.

Genom att skicka information i realtid till enheter i Flygvapnet, Armén och Marinen ger systemet en samlad lägesbild av vad som sker i omgivningen. Utöver den militära förmågan kan GlobalEye även användas för civila uppdrag, exempelvis ledning och koordinering i räddningsinsatser vid naturkatastrofer.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1