Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Talga
Elektronikproduktion |

Grönt ljus för grafitgruva i Kiruna – ska användas till batteritillverkning

Talga AB har fått tillstånd att öppna sin gruvverksamhet vid Nunasvaara Södra, cirka en mil väster om Vittangi och fem mil öster om Kiruna. Domstolen anser att gruvverksamheten och rennäringen kan existera tillsammans på platsen.

Talga AB har därmed tillstånd att bryta 120,000 ton grafitmalm årligen i dagbrottet. Domstolen tillåter inte att tillståndet tas i anspråk även om det överklagas.

Samebyar, organisationer, enskilda och finska parter har ansett att det finns generella brister i ansökan. De har invänt att det inte är möjligt att göra en samlad bedömning av vilka miljökonsekvenser verksamheten kan medföra eftersom bolaget inte samtidigt sökt tillstånd för sina övriga projekt intill Nunasvaara Södra. Domstolen håller dock inte med.

– Ansökan gäller all verksamhet som bolaget tänker bedriva vid Nunasvaara Södra och är inte beroende av andra projekt eller miljötillstånd. Domstolen tycker inte heller att det finns några brister i prövningsunderlaget. Det har därför varit möjligt för rätten att göra en fullständig prövning av samtliga miljöeffekter, förklarar rättens ordförande, rådmannen Anna Svedjevik i ett pressmeddelande.

Under prövningen har man tittat på verksamhetens påverkan på rennäring samt påverkan genom utsläpp till vatten. Och domstolen menar att i och med att vattnet kan renas betyder att gruvverksamheten kan bedrivas utan "oacceptabla risker för mark och vattenmiljöer"

– En gruva innebär alltid ett ingrepp i naturmiljön och en påverkan på rennäringen. I det här fallet kommer gruvbrytning bara att få ske de sex månader per år som samebyarna inte vistas i området. Domstolen har därför kommit fram till att gruvverksamheten och rennäringen kan existera tillsammans på platsen, säger Lena Nilsson, tekniskt kunnig domare i målet.

Det finns dock ett potentiellt hinder på vägen. Precis som SVT Nyheter Norrbotten påpekar är detaljplanen för gruvan ännu inte på plats, och denna kan eventuellt stoppas av lokalpolitikerna i Kirunas kommunfullmäktige.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons