Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Tebax
Elektronikproduktion |

Kritik mot Samhalls framtida kablagefabrik – ”osund konkurrens”

Som Evertiq tidigare rapporterat investerar Samhall just nu i en helt ny kablagefabrik i Gävle, med siktet inställt mot fordonsindustrin. Vid årsskiftet planerar man att starta verksamheten vid fabriken som ska ha 90 anställda. Men hur påverkar en sån här satsning privata företags möjligheter?

Kort beskrivet är Samhall ett aktiebolag som ägs av staten och vars uppdrag är att skapa utvecklande jobb till människor med funktionsnedsättning. Men det är just det statliga ägandet som oroar andra företag.

– Hur finansierar de sina investeringar? Ett vanligt företag behöver ju normalt gå till banken eller ta av egna medel, säger Raymond Fernström, vd för kablageproducenten Teblex och ordförande i Svensk Kablageförening till Tidningen Näringslivet i en intervju.

Flera av medlemmarna i intresseorganisation har lyft frågan om Samhalls verksamhet. En ny kablagefabrik med 90 anställda skulle innebära att Samhall blir en av de större på marknaden. Det finns en oro om prisdumpning när en så stor –  skattefinansierad –  verksamhet ska konkurrera om samma kunder.

Raymond Fernström utvecklar kritiken med att säga att ”Vi är inte emot konkurrens, bara det är på samma villkor,” vilket han menar att det inte är i det här fallet.

Till TN tar han upp exemplet att Samhall tidigare hade kablagetillverkning i Stockholm, en verksamhet som han menar bidrog till just osund konkurrens och dumpade priser.

Även om Tebex har sin verksamhet i Norrtälje och Samhall producerar i Gävle så spelar det ingen roll då bolagen ändå jobbar mot samma marknader och kunder.

Som tidigare rapporterats räknar Samhall med att nå full produktion i Gävle under sommaren 2024.

Raymond Fernström säger till TN att han egentligen inte har något emot att Samhall öppnar nytt, utan att det snarare är konkurrensen på den fria marknaden är ett bekymmer. Han lyfter att Samhall tidigare fungerat som resurshjälp, något som han menar fungerade bra och som inte handlade om att få något billigare. Samhall gör en bra insats och behövs

–Samhall gör en bra insats och behövs. De får gärna bli resurshjälp igen.

Som resurshjälp skulle Samhall kunna anlitas av exempelvis Tebex och andra kablagetillverkare för att stötta upp produktionen som underleverantör – istället för att konkurrera  på den öppna marknaden. 

Samhall har hört kritiken och tillkallat ett möte för att lugna medlemmarna i Svensk Kablageförening. Hur mötet gick beror helt på vilken sida du frågar. Samhall skriver till TN att mötet föll väl ut och att man har en fortsatt dialog intresseorganisation. Raymond Fernström menar att mötet inte var lugnande, snarare motsatsen.

– Vi fick väldigt konstiga svar. Först sa de att de inte skulle ut och jaga på marknaden, men efter ett tag sa de att ”det är klart att vi ska ut och jaga på marknaden”, säger han till TN.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-25 14:09 V22.4.31-2
Annons
Annons