Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Elektronikproduktion |

Ericsson ser fortfarande ett skakigt affärsklimat 2023

Ericssons koncernchef och vd Börje Ekholm säger att telekombolaget fortfarande ser ett skakigt affärsklimat 2023 med osäkra utsikter, även om bolagets första kvarta totalt sett var bättre än väntat.

Ericsson rapporterar ett rörelseresultatet på 3,0 miljarder kronor under årets första kvartal, en skarp nedgång från fjolårets 4,7 miljarder för samma period. Intäkterna landade dock på 62,6 miljarder kronor, jämfört med 55,1 miljarder under samma period 2022. Här låg snittprognosen på 60,8 miljarder kronor. Periodens resultat uppgick till 1,6 miljarder kronor, en minskning från 2,9 miljarder under första kvartalet 2022.

– Vi är på en resa mot att forma branschens framtid och utöka vår adresserbara marknad genom att utnyttja vår 5G-kompetens, säger Börje Ekholm.

Samtidigt säger han att bolaget under det andra kvartalet förväntar sig att operatörerna kommer att vara fortsatt försiktiga med sina investeringar och att de fortsätter att justera sina lager. 

– Vi förväntar oss en gradvis återhämtning under andra halvåret 2023, främst eftersom vi förväntar oss att lagerjusteringarna ska slutföras och att våra aktiviteter för kostnadsbesparingar kommer att synas i resultaträkningen. Långsiktigt, visar tidigare erfarenhet att när operatörerna ser underliggande trafiktillväxt leder detta till investeringar i näten för att undvika sjunkande kvalitet.

Behöver spara in elva miljarder

Trots ett resultat som var bättre än väntat skyndar Ericsson på genomföranandet av det tidgare annonserade sparprorammet.

– Kostnadseffektivitet är avgörande för att vi ska vara konkurrenskraftiga på sikt. Vi har påskyndat genomförandet av våra kostnadsplaner och har identifierat ytterligare möjligheter till besparingar om 2 miljarder kronor, och planerar nu att minska kostnaderna på årsbasis med 11 miljarder kornor till årsslutet, säger Börje Ekholm i kvartalsrapporten.

Ericssons prognos är att omstruktureringskostnaderna kan uppgå till cirka 7 miljarder kronor för helåret, varav mer än hälften troligen kommer att redovisas under andra kvartalet. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons