Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt Scania
Elektronikproduktion |

Scania och Northvolt har utvecklat nytt batteri för tunga transporter

Den svenska lastbilstillverkaren har tillsammans med batteritillverkaren i norr utvecklat en battericell för tunga elektriska transporter – en litiumjoncellen som tester visat på en livslängd som matchar lastbilens.

Kapaciteten är 1,5 miljoner kilometers drift, vilket enligt ett pressmeddelande motsvarande lastbilens egna livslängd. Battericellen tillverkas med fossilfri el i norra Sverige och koldioxidavtrycket bedöms vara ungefär en tredjedel av snittet för en jämförbar produkt.

2017 gick Scania och Northvolt samman för att utveckla och kommersialisera en världsledande battericell för tunga elektriska transporter. Företagen tar nu nya steg i partnerskapet när cellen tillverkas på gigafabriken Northvolt Ett utanför Skellefteå. Senare i år invigs dessutom Scanias nya batterifabrik i Södertälje, där celler ska sättas ihop till batteripaket till elektriska lastbilar för tunga transporter.

– När vi startade utvecklingen av battericellen siktade vi på hög prestanda, låga driftskostnader och lång livslängd. Kravet var att cellen skulle klara 1,5 miljoner kilometers drift med ett Scaniafordon för tunga transporter. Testerna visar att det kravet inte bara kan uppfyllas utan också överträffas, säger Christian Levin vd för Scania, i ett pressmeddelande.
 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons