Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AQ Group
Elektronikproduktion |

AQ: bra start på året ger tillväxt och resultatförbättring

Bra start på året leder till tillväxt och resultatförbättring för AQ Group. Det har hänt mycket under årets första kvartal hos tillverkaren. Bolag som tidigare gjort förlust har lyckats vända, investeringar i produktion har gjort, öppnandet av nya ingenjörskontor har också skett. Kort så har AQ jobbat enligt plan.

AQ Groups nettoomsättning ökade med 36,8 procent till 2,25 miljarder kronor, jämfört med 1,64 miljarder kronor under samma period i fjol. Rörelseresultatet (EBIT) ökade med hela 72,3 procent till 194 miljoner kronor från 113 miljoner kronor under det första kvartalet 2022. Resultatet efter finansnetto (EBT) landade på 184 miljoner kronor under kvartalet, en ökning på 58,3 procent från 116 miljoner kronor förra året.

– AQ har som ambition att öka vår omsättning och vår vinst varje år. Första kvartalet har börjat bra. Vi följer vår plan och det är glädjande att vi nu är tillbaka över vår målsättning på 8 procent vad gäller EBT-marginal som i kvartalet var 8,2 procent, säger vd och koncernchef James Ahrgren i ett pressmeddelande.

James Ahrgren fortsätter och säger att den största anledningen till resultatförbättringen i är att AQ genomfört förbättringar i sina bolag som tidigare gjort förlust. Verksamheterna i Mexiko, Kina, Indien och Nordamerika har lyckats vända till att bidra positivt till koncernen. 

Nettoomsättning ökade med 14 procent jämfört med föregående kvartal. Och enligt vd:n ökade man framför allt inom elektrifiering, komponenter till försvarsindustrin, lagring av förnybar energi samt inom medicinsk teknik. 

– Vi är dock inte nöjda då flera stora order inte kunde levereras i kvartalet. Vår leveransprecision mot kund var i kvartalet 91 procent vilket inte är bra.

Under kvartalet har koncernen även ingått hyresavtal om ytterligare produktionsyta i Polen för kablage, och har investerat i ytterligare stanskapacitet i Finland och Estland samt beställt lindningsmaskiner för induktiva komponenter i Estland. Samtidigt har AQ startat serieproduktion i nya fabriker för kablage och batterisystem i Litauen respektive Bulgarien under kvartalet. Hemma i Sverige har AQ öppnat ingenjörskontor i Västerås, Östersund och Trollhättan och rekryterat ett 30-tal ingenjörer för att leverera mer krävande ingenjörstjänster till fordons- och försvarsindustrin. 

James Ahrgren avslutar med att säga att koncernen "ser många möjligheter att fortsätta växa organiskt och via förvärv."


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons