Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© DTU / ERIK Arkitekter / Tegnestuen Kontekst
Komponenter |

Nytt danskt renrum för produktion av mikrochips ska byggas

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) planerar att utöka sina renrumsanläggningar för att möta en hög efterfrågan på mikrochips från både företag och forskare.

DTU meddelar i ett pressmeddelande att universitetet utökar sin produktionskapacitet för att säkerställa framtida konkurrenskraft och för bibehålla Danmarks teknologiska position. Universitetet menar även att utbyggnaden kommer att stärka utvecklingen av kvantdatorer, som bygger på forskning och utveckling av nya kretsar.

Idag tillhandahåller DTU Nanolab – som bedriver forskning om den mikro- och nanoteknik som produktionen av avancerade mikrochips bygger på – företag och industri tillgång att använda utrymmet i det enda storskaliga renrummet i Danmark. Men det är trångt.

– Redan idag upplever vi en stor efterfrågan på mer utrymme. Samtidigt förväntar vi oss att efterfrågan kommer att öka, eftersom nanotillverkningsteknik är avgörande i utvecklingen av kvantdatorer och sensorer, säger Jörg Hübner som ansvarar för DTU Nanolab i pressmeddelandet.

Det nya renrummet kommer att byggas på DTU Lyngby Campus och omfattar en cirka 5,600 kvadratmeter stor tvåvåningsbyggnad med källare. Totalt kommer 345 miljoner danska kronor att investeras i projektet som väntas stå klart 2026.

Som tidigare konstaterats sker huvuddelen av världens halvledarproduktion i Asien, men både USA och EU har sjösatt stora projekt för att öka sin egen produktion och minska beroendet av producenter och tillverkare utanför hemmaregionen.

Renrummet, som idag är 1,350 kvadratmeter stort, byggdes ut under 2000 och 2003. Sedan dess har mer och mer utrustning flyttat in i anläggningen och utrymmet för mer teknik och nya forskningsprojekt är begränsat. Idag är det fler än 30 företag som använder DTUs renrum, men ännu fler knackar på dörren.

– Det behövs mer renrumsutrymme och utrustning om DTU Nanolab ska kunna möta efterfrågan från partners eller starta större forskningsaktiviteter, förklarar Jörg Hübner.

I mars skrev DTU kontrakt med konsultföretaget Jacobs som har erfarenhet av att bygga liknande forsknings- och produktionsanläggningar. Företaget har även utvecklat de renrum som DTU byggde för 20 år sedan.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-12-19 15:25 V23.4.1-1