Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scania
Teknik |

Scania vill att fler ska söka teknikutbildningar

Tre stora svenska teknik, Scania, Knightec och Granitor, kraftsamlar och utökar samarbetet för att minska avståndet mellan skola och näringsliv. Målet är att andelen elever som väljer en teknisk inriktning ska öka.

Bolagen sikar på att i tidig ålder inspirera och engagera framtidens hjärnor inom teknik och innovation. Det finns naturligt vis en självbevarelsedrift i den gemensamma satsningen. Teknikutvecklingen är en förutsättning för svenska bolags fortsatta tillväxt, framgång och innovationskraft, men kompetensbristen inom teknik och IT är ett stort hinder på vägen och hotar idag svensk tillväxt på sikt. 

Scania, Knightec och Granitor startade 2020-21 ett samarbete under namnet "Let´s Uptech" som nu har 15 skolor kopplade till sig. Under hösten 2022 inleddes ett samarbete med Hammerstaskolan, Grindtorpsskolan och Karsby International School. Inom samarbetet siktar man på att väcka nyfikenhet inom teknik hos elever i årskurs 9 med förhoppningen att inspirera dessa till att studera vidare.

Eleverna får dels föreläsningar för att väcka teknikintresset och bjuds även in till de olika företagen för att få uppleva en arbetsplats med teknisk tyngd. Eleverna får även lösa en uppgift inom teknik för att själva komma på en uppfinning eller innovation – de som vill får sedan presenterar sin lösning för en jury i ett tävlingsmoment, där första priset är ett sommarjobb under en vecka.

Knightec, Scania och Granitor kommer under 2023 öppna upp möjligheten för fler skolor att ansluta sig till Let’s Uptech.

– Vi behöver definitivt fler duktiga tekniker och vi vill bygga broar mellan skola och näringsliv. Genom att vi vänder oss till grupper som kanske inte skulle sökt sig vidare till högre studier så visar vi att det finns en spännande framtid som tekniker, säger Scanias vd Christian Levin i ett pressmeddelande.
 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons