Annons
Annons
Annons
Annons
© Smartare Elektroniksystem
Elektronikproduktion |

Smartare Elektroniksystem har mobiliserat 300 miljoner kronor sedan starten 2015

Den svenska elektronikindustrin kanske inte alltid tar den plats den förtjänar, men faktum kvarstår att Sverige är ett industriland i världsklass – och en stor del av anledningen är att vi är i världsklass vad gäller elektroniksystem.

De går att hitta i fler och fler sammanhang och utgör en allt större och viktigare andel i de produkter och system som utvecklas inom många branscher. Kort så innebär detta att marknaden för elektroniksystem ökar allt mer.

Det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem har sedan starten 2015 haft i uppdrag att öka konkurrenskraften och tillväxten inom svenska elektronikbranschen. Och för att Sverige och svenska bolag ska klara att vara konkurrenskraftiga på smarta elektroniksystem även i framtiden har programmet adresserat tre huvudutmaningar: ökad samverkan effektivitet i värdekedjor, att vidareutveckla svensk spetskompetens, och att säkra kompetensförsörjningen.

Flertalet svenska bolag – bolag som Sivers Wireless, Beammwave och Epishine, har genom Smartare Elektroniksystems stöd lyckats driva fram och vidareutvecklat sina produkter, tagit nya kommersiella kliv och etablerat sig på sina valda marknader. Smartare Elektroniksystem har därmed en speciell plats inom den svenska elektronikindustrins ekosystem. Sedan starten har innovationsprogrammet mobiliserat så mycket som drygt 300 miljoner kronor i finansiering (300 miljoner kronor utgör de beviljade bidragen från innovationsprogrammet. Dessa har sedan matchats med minst motsvarande investering från deltagande parter).

Men Smartare Elektroniksystem är mer än en plånbok för industrin. Syftet är att skapa gränsöverskridande samarbete för att utveckla mikro- och nanoelektronik, fotonik, mikromekanik, kraftelektronik och inbyggda system i Sverige. Utöver det tar man även fram handböcker för att underlätta kommunikationen mellan olika aktörer i branschen. Den senaste handboken behandlar cybersäkerhet i IoT-produkter och är precis lanserad.

Anna Wibom, ny programchef för Smartare Elektroniksystem kommer under Evertiq Expo Malmö 16 maj att berätta om de projektfinansieringsmöjligheter som finns för framtidens elektroniska system och samtidigt lyfta goda exempel från tidigare projekt, samt vad innovationsprogrammet gör mer för att främja svensk elektronikindustri.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1