Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Putailai
Elektronikproduktion |

Kinesiska Putailai bygger jättefabrik i Timrå

Kinesiska batteriföretaget Shanghai Putailai New Energy Technology (PTL) planerar att etablera sig i Torsboda Industrial Park utanför Timrå. Enligt uppgifter siktar man på att bygga Europas största anläggning för tillverkning av anodmaterial.

PTL kommer att bygga en fabrik i Torsboda med en investering på 1,2 miljarder euro. Fabriken beräknas skapa runt 1,900 jobb i ett första skede, det stod klart under en presskonferens.

Anodmaterial är som bekant en huvudkomponent i batterier och en etablering av denna storlek kommer ytterligare bidra till att stärka det nordiska batteri-ekosystemet.

– PTL är en av världens ledande tillverkare av anodmaterial. Det är en viktig investering i Sveriges arbete med den gröna omställningen och kommer att bidra till att bygga en hållbar och konkurrenskraftig batteriindustri i Sverige och Norden, säger Jan Larsson, vd Business Sweden i ett pressmeddelande.

Det är värt att nämna att PTL är en leverantör till Northvolt.

Fabriken i Torsboda kommer även att innefatta ett forsknings- och utvecklingscenter. Enligt representanter från PTL kommer anläggningen att ha en produktionskapacitet på 50,000 ton material inledningsvis. Denna ska sedan öka till 100,000 ton under den andra fasen av etableringen.

Byggstart är för närvarande planerad att påbörjas under 2024 och man siktar på att kunna starta produktionen under 2025/2026.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1