Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Heart Aerospace
Elektronikproduktion |

Heart Aerospace får flygplansorder från Rockton

Det svenska investerings- och flygplansleasingföretaget Rockton kommer att köpa upp till 40 av Heart Aerospaces elektriska ES-30-flygplan. Det hela omvandlar en tidigare avsiktsförklaring med flygplanstillverkaren till en fast inköpsorder för 20 flygplan med köprätt för 20 till.

Leasingföretag äger tillsammans mer än hälften av den globala flygplansflottan, vilket gör dem – enligt Heart Aerospace – till en viktig intressent i branschens övergång till ny och mer hållbar teknik. Rockton är dessutom uteslutande fokuserat på investeringar i ny teknik som mildrar flygets negativa klimateffekter, det framgår av ett pressmeddelande.

– Branschens intresse och behov av att möjliggöra en hållbar omställning ökar för varje dag och ES-30 är den mest lovande tekniken som finns tillgänglig för det regionala flygplanssegmentet. Dess reservhybridkonfiguration möjliggör en meningsfull räckvidd och nyttolast för den kommersiella flygbolagsmarknaden och flygplanet kommer att uppgraderas kontinuerligt när ny förbättrad batteriteknologi blir tillgänglig, vilket gör det till en tillgång med förbättrad prestanda ju längre du äger det, säger Niklas Lund, chief executive för Rockton.

ES-30 är ett regionalt elektriskt flygplan med en standardplatskapacitet på 30 passagerare som drivs av elmotorer med batteridriven energi. Enligt den svenska flygplanstillverkaren har planet en  helt elektrisk nollutsläppsräckvidd på 200 kilometer och en utökad hybridräckvidd på 400 kilometer, detta med 30 passagerare ombord. Med 25 passagerare ska planet kunna flyga upp till 800 kilometer. Planen är att ES-30 ska tas i bruk 2028.

– Norden kommer att vara ledande inom införandet av elflyg med flera konkreta infrastrukturprojekt som redan är på gång. Som ett svenskt leasingbolag är Rockton helt klart en del av denna pionjäranda och vi är glada över att ha dem som partner, säger Simon Newitt, Chief Commercial Officer, Heart Aerospace.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2