Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt får tyskt statligt stöd för nästa gigafabrik

Den tyska regeringen, såväl som delstatsregeringen Schleswig-Holsteins, är redo att ge ekonomiskt stöd till Northvolts nya jättefabrik i Heide.

Det var i mars förra året som den svenska batteritillverkaren skrev under ett samförståndsavtal med tyska Schleswig-Holstein och regionen Heide för etableringen av en gigafabrik med en årlig produktionskapacitet på 60 GWh. Sedan dess har det dock varit oklar när och om etableringen skulle ta fart, framförallt efter att USA lanserade sitt stödprogram Inflation Reduction Act som innebär subventioner och skattelättnader för gröna investeringar i USA.

Nu meddelar dock den tyska regeringen och delstatsregeringen i Schleswig-Holstein att de ekonomiskt ställer sig bakom etableringen at Northvolts gigafabrik. Dock är inte allt i hamn riktigt än, stödet måste nämligen godkännas av EU-kommissionen innan det kan betalas ut det framgår av ett pressmeddelande från det tyska ministeriet för ekonomi och klimatåtgärder.

Det framgår dock inte hur stort det ekonomiska stödet kommer att vara, men ministeriet menar att den ekonomiska uppbackningen kommer att låsa upp en privat investering på flera miljarder euro och skapa 3000 direkta jobb i Heide och tusentals fler inom berörda sektorer.

Den planerade produktionsvolymen – efter en fabriksupptrappning – kommer ligga på 60 GWh årligen, vilket kommer att vara tillräckligt för att förse cirka en miljon elbilar med battericeller.

– Vi har fört förhandlingar med Northvolt sedan nästan ett år tillbaka och våra dialoger med företaget och alla relevanta intressenter har visat sig vara framgångsrika, och ett viktigt nästa steg mot förverkligandet av projektet kan därför nu tas. Vi håller på att sätta upp nästa steg, såsom den nödvändiga processer med Europeiska kommissionen, säger vice förbundskansler och minister för näringsliv och klimat Robert Habeck i pressmeddelandet.

Samtidigt förbereder sig parterna för ytterligare ett viktig steg lokalt, själva förberedande av platsen för uppförandet av fabriken och det slutliga bygglovet. Parterna siktar på att kunna avsluta dessa steg under nuvarande år för att kunna säkerställa att byggarbetet kan starta och att leveranser av Heide-tillverkade batterice


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2