Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sectra
Elektronikproduktion |

En svensk telefon tiger

Natos militära kommitté (NAMILCOM) har godkänt den senaste versionen av den mobila krypteringslösningen Sectra Tiger/S 7401 LTE från Linköpingsbaserade Sectra.

Vad detta innebär att att Sectra Tiger/S nu godkänns för säkerhetsnivån NATO SECRET. Telefonen är en så kallad "kvantsäker" mobiltelefon som gör att användaren kan dela känslig information genom krypterat tal, textmeddelanden och dataöverföring. Den senaste versionen innehåller stöd för alla fasta nät och mobila 4G-nät. 

Kvantdatorer kommer att kunna utföra vissa typer av beräkningar betydligt effektivare än dagens datorer. Sådana datorer skulle därmed kunna utgöra ett hot mot dagens krypteringsmetoder och kvantsäkra lösningar uppfattas därför rätt väg för att framtidssäkra sekretess. Den svenska mobiltelefonen används redan av ett stort antal organisationer i många EU- och Nato-länder.

– Behovet av säkra och stabila kommunikationssystem med hög tillgänglighet är större än någonsin tidigare. En kvantsäker lösning är därför nödvändigt för att våra kunder ska kunna upprätthålla sin digitala suveränitet. Godkännandet bekräftar att vår senaste version av Sectra Tiger/S kan hantera både dagens och morgondagens hot, säger Jeroen de Muijnck, chef för Sectra Communications BV i ett pressmeddelande.

Den senaste versionen av Sectra Tiger/S har även godkänts av den nederländska säkerhetsmyndigheten och EU för användning till och med säkerhetsnivån SECRET.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2