Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© MilDef
Elektronikproduktion |

Fördubblad omsättning och stark orderingång för Mildef

Den svenska tillverkaren av taktisk IT levererade starkt inom alla områden under årets första kvartal.

Mildefs nettoomsättning under årets första kvartal ökade med 100 procent till 283,2 miljoner kronor jämfört med rån 141,3 miljoner kronor under samma period i fjol. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 21,7 miljoner kronor, en tydlig förbättring från 0,2 miljoner kronor under jämförelseperioden. Orderingången var 342,9 miljoner kronor, en ökning på hela 230 procent från 103,9 miljoner kronor.

Under kvartalet meddelade även Mildef att bolaget, efter en utvärderingsprocess, utsett Daniel Ljunggren till permanent vd från och med den 26 maj. Daniel Ljunggren är för närvarande bolagets CFO och har innehaft den rollen i mer än 10 år.

Lönsam tillväxt och rekordstor orderingång sätter tonen för 2023

– MilDef dubblerade omsättningen till 283 miljoner kronor vilket gav positiva skalfördelar och verksamheten levererade därmed sin historiskt bästa lönsamhet i ett första kvartal med 12 procent justerad EBITDA. Både omsättning och rörelseresultat överskuggades dock av orderingången som ökade med 230 procent till 343 miljoner kronor. Särskilt glädjande var att orderboken fylldes på med beställningar av teknikutveckling och koncept som skapar nya möjligheter för fler och större affärer i framtiden, säger Björn Karlsson, vd och koncernchef MilDef Group i kvartalsrapporten.

Under kvartalet mottog Mildef prototypbeställningar på ett tiotal olika produkter till ett icke namngivet Nato-land, något som skapade en del positiva utmaningar. Att att hantera en rekordstor backlog för utvecklingsprojekt. berättar Björn Karlsson.

– Tillsammans med teknik- och resurspartners klarar vi att skala upp även denna del av MilDefs växande verksamhet. Produkterna har potential att återanvändas hos andra nationers kunder samt även att i större volym beställas till serieleveranser i senare skede.

Vd:n forsätter och berättar att tillverkaren under kvartalet sett en fortsatt ljusning i leverantörsleden gällande halvledarkomponenter. Kombinationen av justerad lagerhållningstaktik och minskande ledtider gjorde att produktionen och leveranserna mötte verksamhetens målbild. Han berättar vidare att ungefär hälften av de rapporterade förseningarna från fjärde kvartalet 2022 nu är levererade.

– Det fortsätter finnas goda möjligheter för förvärvande bolag som MilDef att hitta intressanta förvärvsobjekt inom säkerhets- och försvarssektorn. Även om MilDef under starten av 2023 lagt mycket kraft på att integrera tidigare förvärvade verksamheter så ska förvärv under andra halvåret inte uteslutas. Även fortsatt gäller vår princip att vara selektiva med förvärven och säkerställa att tydliga mervärden kan realiseras i närtid.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2