Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Zaptec
Elektronikproduktion |

Zaptec får patent på laddningsteknik

Zaptecs patentansökan för fasbalansering har beviljats och tekniken för laddning är skyddad. Enligt vd Axel Philipson gör patentet den norska tekniken för smart elanvändning unik och även bolaget omöjliga att kopiera.

– Vi har väntat på detta. Beviljandet innebär att Zaptec står ännu starkare med en smart laddningsteknik som är omöjlig att kopiera, säger Axel Philipson, vd på laddboxföretaget Zaptec Sverige.

Tekniken möjliggör en mer kostnadseffektiv drift av stora anläggningar som laddar flera elbilar samtidigt med bättre utnyttjande av elen och snabbare laddningshastighet. Dynamisk fasbalansering innebär att alla tre faser som leder elen utnyttjas. Om en fas är upptagen eller överbelastad växlar helt enkelt laddningssystemet över till en annan fas och utnyttjar strömmen bättre där. En enkel liknelse skulle vara en trefilig motorväg, om det är köbildning i ena filen så kan man skifta trafiken till de andra filerna.

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att patentet har utfärdats av Europeiska patentverket och är giltigt i alla europeiska länder, det har även godkänts i Kina och Japan.

– Detta är en viktig konkurrensfördel för oss i Europa och visar på kvalitet med en teknik och ett patent som gör Zaptec ledande inom smart laddning för laddstationer. Det bästa i sammanhanget är att vi utan hinder kan bidra till att påskynda utbyggnaden av infrastruktur för elfordon, även i områden där det inte finns så mycket elkapacitet att tillgå, säger Axel Philipson.

Axel Philipson förtsätter och säger att tekniken möjliggör tekniken effektivare laddningssystem och utnyttjar det nuvarande elnätet på ett effektivare sätt. Detta innebär att elbilsflottan kan fortsätta växa utan att elnätet äventyras.

Med den patenterade tekniken utnyttjas all tillgänglig el i byggnaden. Det innebär att elen används mer effektivt, vilket i sin tur innebär att man kan undvika att uppgradera sin säkring eller öka elkapaciteten i byggnaden.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons