Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scania
Elektronikproduktion |

Scania stänger Södertäljefabriken över sommaren, ska byggas om

Under sommaren kommer det stå still hos Scania i Södertälje. Inte en enda lastbil kommer att rulla ut ur fabriken. Lasbilstillverkaren kommer isstället att använda tiden till att ställa om produktionen för att bygga ellastbilar.

Stoppet, eller ombyggnaden som Erik Bratthall, presschef på Scania kallar det, säger till TT att det är en enorm omställning för både anställda och Södertälje. Mellan 700 och 800 anställda kommer också att utbildats för den nya produktionen.

Omställningen i produktionen ska ha kostat så mycket som tre miljarder kronor och när allt väl är klart ska fabriken kunna tillverka både ellastbilar och fossillastbilar enligt Bratthall.

Ombyggnationen är dock omfattande, vilket är varför tillverkaren har tagit beslutet att stänga ner fabriken under sommaren. Från och med den 25 maj fram tills september kommer chassimonteringen, där lastbilarna monteras ihop, stå still.

Under denna period kommer Scania att riva och bygga upp nya verktyg för att kunna starta produktionen av ellastbilar i höst. Samtidigt kommer personalen att utbildas i de nya verktygen.

Lastbilstillverkaren har även byggt en batterifabrik i Södertälje och även den kommer att sparka igång produktionen under september månad.

För att inte tappa produktionen globalt i och med nedstängningen i Södertälje kommer Scania att öka produktionen vid andra anläggningar, skriver TT.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1