Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© BAE Systems
Elektronikproduktion |

Tjeckien beställer svenska stridsfordon för 22 miljarder

Efter beslut av den tjeckiska regeringen blir man det nionde landet som använder stridsfordon 90 från BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Kontraktet omfattar 246 stycken CV90 MkIV till ett ordervärde av cirka 22 miljarder kronor.

I slutet på förra året tecknades en övergripande avsiktsförklaring om samarbete inom stridsfordonsområdet mellan Tjeckien, FMV och BAE Hägglunds. Detta har i dag landat i att bläck möter papper och ett avtal mellan nationerna som, förutom köp av Hägglunds CV90, även omfattar mellanstatligt samarbete samt integrering av tjeckisk industri i tillverkningen av fordonen.

I det mellanstatliga samarbetsavtalet mellan FMV och tjeckiska Ministry of Defence ingår bland annat stöd under leveransskedet, samt erfarenhetsutbyte och samarbete gällande utbildning, nyttjande, drift och fortsatt utveckling av stridsfordon 90-systemet.

– Vi välkomnar ytterligare en medlem i det framgångsrika CV90 User Group-samarbetet. När flera länder nyttjar och utvecklar ett system tillsammans ger det stora fördelar för alla brukare, såsom ökad förmåga, ökad tillgänglighet, ökade möjligheter till operativt samarbete och allt till lägre kostnader, säger Joakim Wallin, chef för FMV:s exportverksamhet i ett pressmeddelande.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons