Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Smoltek
Teknik |

Smoltek inviger eget vätgaslaboratorium

Smoltek meddelar att koncernbolaget Smoltek Hydrogen har invigt ett internt vätgaslaboratorium. I anläggningen kan FoU-teamet utföra prestandamätningar och genomföra långtidstester av elektrolysörceller, samt tillverka egna testceller.

Smoltek Hydrogen har under våren byggt ett eget vätgaslaboratorium i anslutning till Smolteks nya huvudkontor i centrala Göteborg. H2LAB, som bolaget valt att kalla det, har avancerad utrustning för prestandamätning och långtidstester av elektrolysörceller och möjliggör dessutom egen tillverkning av testceller. Det hela innebär att utvecklingen av cellmaterialet påskyndas, samtidigt som utvärdering av olika koncept för volymproduktion möjliggörs.

– Här kan vi testa celler med en minimal mängd iridium. Att använda så lite iridium som möjligt i en PEM-elektrolysör är helt avgörande för att man ska kunna tillverka den stora mängd grön vätgas som en fossilfri framtid behöver, säger Ellinor Ehrnberg, vd för Smoltek Hydrogen i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter och säger att bolaget redan kunnat visa man når rätt prestanda med 0,5 mg iridium/cm2 genom ett externt laboratorium, men siktar nu på att kunna visa att bolagets teknik endast behöver använda 0,1 mg iridium/cm2.

– Jämför det med elektrolysörtillverkarnas uppsatta mål som är 0,8 mg iridium/cm2 år 2030. Med vår teknik skulle man då årligen kunna spara runt 5 ton iridium – en sällsynt metall som prognostiseras kosta omkring 8 miljoner kronor/kg år 2030, säger Ellinor Ehrnberg.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1