Annons
Annons
© Apple
Komponenter |

Apple investerade över 20 miljarder euro i sina europeiska leverantörer 2022

Apples investeringar i europeiska leverantörer har ökat med över 50 procent sedan 2018. Det amerikanska bolaget har investerat totalt 85 miljarder euro under de senaste fem åren och 20 miljarder euro bara under 2022.

Investeringarna berör fler än 4 000 europeiska leverantörer och bidrar till att skapa de produkter som Apple tillverkar, från sensorer i Apple Watch till laserkomponenter i iPhone och mikrokontroller i Mac.

Bland Apples leverantörer i Europa hittar vi allt från stora multinationella företag till små familjeföretag. Trumpf till exempel är ett familjeägt teknikföretag med huvudkontor i tyska Ditzingen och fokuserar industrilaser, verktygsmaskiner och teknik. Hittills har Trumpf tillverkat och levererat mer än en miljard minilasrar till Apple.

Halvledartillverkaren STMicroelectronics har sina rötter i Frankrike och Italien och utvecklar och tillverkar chip som bidrar till Apple-produkternas prestanda och energieffektivitet. Företaget har i många år samarbetat med Apples olika team för att utveckla optiska sensorer, strömhantering och trådlösa integrerade kretsar till iPhone och andra Apple-produkter. STMicroelectronics kommer 2023 att göra investeringar på över 3‚5 miljarder euro för att öka tillverkningskapaciteten i Frankrike och Italien, där företagets anläggningar även tillverkar komponenter till Apple-enheter. En expansion som kommer att stödja Apples framtida behov av mikrokontroller samt trådlösa, analoga och integrerade kretsar med blandade signaler. 

Apple har varit koldioxidneutralt med avseende på den egna, globala verksamheten sedan 2020, och fokuserar nu på att uppnå det ambitiösa målet att hela den globala leveranskedjan och produkternas hela livscykel ska vara koldioxidneutral år 2030. STMicroelectronics har exempelvis drivit sin Apple-relaterade verksamhet med 100 procent förnybar energi sedan 2021.

Den österrikiska chip-tillverkaren ams är ett av de senaste europeiska företagen som gick med i Apples Supplier Clean Energy Program. Företag som DSM Engineering Materials i Nederländerna, Infineon i Tyskland och Österrike och Solvay i Belgien deltar i en rad olika lösningar för förnybar energi, till exempel vind- och solkraftsprojekt och innovativa strukturer såsom VPPA-avtal (Virtual Power Purchase Agreement). Åtta av de europeiska tillverkningspartnerna som har åtagit sig att använda ren energi har redan uppnått målet på 100 procent förnybar elektricitet i sin Apple-produktion. Två av dessa är Viscom AG och Victrex. Robert Bosch GmbH, som nyligen gick med i Apples leverantörsprogram för ren energi, och VARTA Microbattery GmbH använder 100 procent förnybar el från det gröna elnätet.


Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-12-19 15:25 V23.4.1-2