Annons
Annons
© amy walters dreamstime.com
Teknik |

Ny forskning siktar på att förlänga livslängden av elfordonsbatterier

I ett nytt forskningsprojekt vid Mälardalens universitet (MDU) undersöks möjligheterna med ökad cirkularitet av elfordonsbatterier i nära samarbete med svensk industri.

När vi når 2030 kommer  flera ton elfordonsbatterier att ha nått slutet av sin livslängd. Idag används bara en femtedel av batteriets fulla kapacitet. Men forskare på MDU undersöker nu hur resterande kapacitet skulle kunna nyttjas av företag för att förlänga batteriets livslängd, och på så vid minska miljöpåverkan.

– Projektet Circul8 (Smart cirkulärt batterisystem) adresserar aspekter som elektrifiering, cirkulär ekonomi och digitalisering; tre av de största utmaningarna som industriella tillverkningsföretag och samhället står inför, säger Koteshwar Chirumalla, projektledare och docent inom produkt- och processutveckling på MDU i ett pressmeddelande.

Koteshwar Chirumalla fortsätter och säger att frågan om "vad man kan göra med dessa uttjänta batterier" dyker upp då de är potentiellt farliga men även då de innehåller kritiska råvaror.

– Att behålla det faktiska värdet från dessa uttjänta elfordonsbatterier genom återtillverkning, återvinning och användning inom nya områden är hörnstenen för att uppnå målen om fordon med nollutsläpp till 2030 och på lång sikt för att möjliggöra klimatneutrala transporter till 2050, säger Koteshwar Chirumalla.

Projektet består av tre delprojekt, gällande affärsmodeller, digital tvilling och prestationsövervakning – samtliga försöker tackla frågan om hur det går att maximera cirkularitet av elbatterier i svensk industri. Projekten gäller hur avancerade digitala teknologier som internet of things (IoT), artificiell intelligens (AI) och molntjänster kan underlätta cirkularitet av elbatterier.

Forskningen sker i samverkan med nio industriföretag; Volvo Construction Equipment AB, Epiroc Rock Drills AB, Svealandstrafiken AB, Northvolt Revolt, ABB E-mobility AB, KPRO AB, IBM Svenska AB, Cling Systems AB och Canary Bit AB.

– Med detta samarbete förväntar sig Volvo CE att tillgodogöra sig kunskap om cirkulära affärsmodeller och digital tjänsteportfölj kring elfordon och batterier, digital tvilling för batterier, samt operativa strategier för kundernas siteoptimering för att driva intern och extern transformation för cirkularitet, säger Andreas Hjertström, ansvarig för forskningssamarbeten på Volvo Construction Equipment i pressmeddelandet.. 

Projektet, som är en fortsättning på det pågående och snart avslutade projektet Recreate, finansieras med 10 miljoner kronor från KK-stiftelsen program Synergi.


Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-12-19 15:25 V23.4.1-1