Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Kritik mot Northvolts nickelinköp från rysk miljöbov

Northvolts "mycket problematiska" samarbete med siberiska Nornickel får kritik av miljöstiftelsen Bellona.

I leveransavtalet som tecknades med Nornickel ingick "en plan för miljöförbättringar och materialspårning", enligt ett pressmeddelande från Northvolt. 

En kort tid efter att Northvolt redovisade varför de valt Nornickel sände Sveriges Radio ett program om Nornickel där stiftelsen Bellona uppmärksammade att det ryska företaget bland annat släpper ut tonvis med svavel i atmosfären. 

– Det förgiftar och orsakar mycket död skog, säger vd:n Fredric Hauge till SR.

Northvolt har nu uppmärksammat att de valt Nornickel efter en omfattande kartläggning som började 2018 för att hitta ryska företag som var villiga att binda sig till att minska sin miljöpåverkan. 

– Vi håller ju med om att det finns utmaningar lokalt och det var ju därför som vi tyckte att det var väldigt viktigt och bra att vi kan få vara med och påverka som en ny marknad till de här miljöförbättringarna, säger miljöchef Emma Nehrenheim till programmet. 

Efter invasionen av Ukraina bestämde sig Northvolt för att fasa ut samarbetet.

Även om sektorn inte innefattas av EU-sanktioner har många företag börjat titta på Indonesien. Northvolt har valt bort det alternativet eftersom den indonesiska industrin skövlar regnskog och släpper ut tungmetaller i vattendrag som lokalbefolkningen förlitar sig på. 

"Behovet av att röra sig bort från beroende av Ryssland kunde inte rättfärdiga att tumma på miljöprinciper", skriver Northvolt i sitt pressmeddelande där de efterlyste mer stöd från EU för att hitta lösningar.

Saftigare finansiering och investering i kompetens skulle påskynda utökningen av europeisk gruvnäring och raffinaderier, menar Northvolt. 

Att ingå i strategiska samarbeten med andra länder, att teckna frihandelsavtal och att ta bort importskatten på material som behövs för batterier är ytterligare förslag från företaget. 

Slutligen förespråkar Northvolt att återvinning ska äga rum i Europa eftersom en cirkulär ekonomi skulle försvaga beroendet av råmaterial.


Visa fler nyheter
2024-03-01 09:18 V22.3.47-2