Kemikalieskatten förenklas till högt pris och låg effekt
När en uppdatering av den redan impopulära kemikalieskatten träder i kraft i juli kommer branschen stå för en poänglös miljardnota, enligt kritiker som anklagar regeringen för "green washing".
En utvärdering av Kemikalieinspektionen och Skatteverket 2020 visade att skatten inte har lett till minskad förekomst av klor, brom och fosfor i flamskyddsmedel.
Nu tillkommer kritik av de kommande justeringarna, från bland andra Pernilla Enebrink, vd på ElektronikBranschen, en branschorganisation för leverantörer, distributörer och handlare inom ställer sig kritiskt mot.
– Vi vill att skatten tas bort i sin helhet då det är en jättedålig skatt. Men om skatten ska finnas kvar så måste den leda till ett effektivt substitutionsarbete, det gör den tyvärr inte i dagsläget, säger hon till Tidningen Näringslivet, TN, och kallar ändringen för "politisk green washing".
Minskade incitament till substitutionsarbete kritiseras av flera branschföreträdare. Kent Oderud, ordförande i APPLiA, en branschorganisationen för tillverkare och importörer av elektriska hushållsapparater, förargas av att den uppdaterade lagen inte längre gör skillnad mellan additiv tillsättning av flamskydd kontra miljövänligare additiv tillsättning.
– Det här innebär i praktiken att i princip alla vitvaror blir 100 procent beskattade utan avdragsmöjlighet, säger Kent Oderud till TN.
Ännu en konfliktyta har uppstått då branschen underkänner regeringens räknearbete. Enligt deras konsekvensutredning skulle skatten minska med 20 miljoner kronor. Branschens kalkyl landar i att skatteintäkterna ökar med nästan 900 miljoner kronor per år.
Elektronikskatten kommer i så fallet nå 2,6 miljarder kronor; nästan en miljard mer än dagens 1,7 miljarder, rapporterar TN.
– Förutom att vi tagit in uppgifter från våra medlemsföretag har vi även räknat in att skatten ökade nio procent vid årsskiftet på grund av den årliga indexhöjningen, säger Kent Oderud.