Annons
Annons
© pichetw dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Sensorer ska övervaka kustnära skjutfält

Försvarets materielverk har upphandlat ett nytt system för skjutfältsövervakning vid kustnära skjutfält. Det är nu levererat till Försvarsmaktens skjutfält Ringenäs i Halmstad.

– Det är ett efterlängtat system som ger Försvarsmakten en mycket bättre förmåga att övervaka skjutområden. Det ökar säkerheten för tredje man, så att man inte hamnar inom riskområden vid skjutövningar, säger Christopher Hoback, projektledare Ledningssystemmateriel optroniksystem, FMV i ett pressmeddelande.

I övervakningssystemet finns det sensorer, såsom radar och optronik bestående av laseravståndsmätare, dagkamera och IR-kamera. Med dessa kan man se och spåra mål ute till havs över långa avstånd. Med de rörliga kamerorna kan operatören välja att till exempel titta på ett specifikt fartyg ute till havs. Till detta finns ett system för att varna operatören, både visuellt och audiellt, om någon är på väg in i riskområdet.

– Det här är ett sofistikerat sätt att se om tredje man kommer in i riskområdet, vilket händer rätt ofta, säger Christopher Hoback.

Det första nya systemet är nu levererat och driftsatt vid Ringenäs skjutfält i Halmstad och personalen har fått utbildning i systemet, som kommer att tas i bruk i närtid.

Christopher Hoback säger att man underr 2023 planerar att installera systemet på sex skjutfält. Efter Ringenäs, som är först, följer Tofta på Gotland och sedan skjutfält i Skåne.

– I slutet av sommaren kommer systemet att vara installerat på flera platser och den sista nu planerade installationen sker i höst, säger Christopher Hoback.

Vem som är leverantören av övervakningssystemet framgår inte av pressmeddelandet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-2