Annons
Annons
Annons
Annons
© European Union 2021
Komponenter |

8,1 miljarder euro satsas på europeiska halvledare

EU-kommissionen har godkänt stöd en andra runda av IPCEI för att stödja forskning, innovation och en industriell utbyggnad av mikroelektronik och kommunikationsteknik.

Projektet, som går under namnet Important Project of Common European Interest for microelectronics and communication technology (IPCEI ME/CT), inkluderar fjorton medlemsländer och 56 företag som kommer att genomföra 68 projekt.

Medlemsländerna kommer att tillhandahålla upp till 8,1 miljarder euro i offentlig finansiering, vilket förväntas låsa upp ytterligare 13,7 miljarder euro i privata investeringar. IPCEI ME/CT berör forsknings- och utvecklingsprojekt som täcker mikroelektronik och kommunikationsteknik över hela värdekedjan – från material och verktyg till chipdesign och tillverkningsprocesser.

Dessa projekt syftar till att möjliggöra den digitala och gröna omställningen, dels genom att skapa innovativa mikroelektronik- och kommunikationslösningar, och dels genom att utveckla energieffektiva och resursbesparande elektroniksystem och tillverkningsmetoder, går det att läsa i ett pressmeddelande.

De första nya produkterna kan komma att introduceras på marknaden redan 2025 och slutförandet av det övergripande projektet är planerat till 2032. Omkring 8 700 direkta jobb förväntas skapas, och många fler indirekta, uppger kommissionen i pressmeddelandet.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2