Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© European Union Aurore Martignoni
Elektronikproduktion |

EU vill att fler medlemsländer tar krafttag mot Huawei och ZTE

EU:s industrichef Thierry Breton uppmanar fler EU-länder att ansluta sig till de 10 som har begränsat eller förbjudit Huawei och ZTE från utbyggnaden av sina 5G-nät och hänvisar till risker för unionens gemensamma säkerhet.

Som tidigare rapporterats antog unionen riktlinjer för att bedöma riskprofilen för leverantörer på nationell nivå samt EU-nivå redan för två år sedan. Dessa syftade till att göra det möjligt för de  27 medlemsländerna att begränsa eller förbjuda så kallade ”högriskleverantörer” av 5G från centrala delar av deras telekomnätverk.

– Men hittills har endast tio av dem använt dessa rättigheter för att begränsa eller utesluta högriskleverantörer. Detta går för långsamt, och det utgör en stor säkerhetsrisk och exponerar unionens kollektiva säkerhet, då det skapar ett stort beroende för EU och allvarliga sårbarheter, sa  Breton vid en presskonferens

Han fortsätter och säger att de medlemsländer som redan beslutat att begränsa eller helt utesluta Huawei och ZTE från deras 5G-nätverk är motiverade och i linje med riktlinjerna som antogs 2020.

Reuters rapporterar att Huawei, ZTE och Beijing motsätter anklagelser om att företagens utrustning kan komma att användas för spioneri. Vidare meddelade Breton att EU-kommissionen kommer att förbjuda Huawei och ZTE från sin egen upphandling av telekomtjänster.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2