Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Margareta Stridh / Regeringskansliet
Teknik |

Marcus Wandt blir näste svensk i rymden

Nu står det klart att Sveriges ESA-astronaut, tillika Saabs chefstestpilot, Marcus Wandt kommer att åka till den internationella rymdstationen.

Saab är en av medfinansiärerna till projektet som möjliggör rymdfärden. Marcus Wandt blir därmed den tredje svensken i rymden efter Christer Fuglesang och Jessica Meir. Målet är att rymdfärden ska genomföras inom ett år.

Redan under hösten 2022 togs Marcus Wandt ut som reserv till European Space Agencys (ESA) rymdprogram. I april 2023 stod det klart att Sverige har som målsättning att få upp en ny svensk i rymden och regeringen gav Rymdstyrelsen i uppdrag att via ESA få en svensk till den internationella rymdstationen.

– Jag har nu glädjen att meddela att det är Marcus Wandt som ska göra rymdfärden till den internationella rymdstationen. Att vi får ytterligare en svensk astronaut i rymden är en stor framgång för Sverige som rymdnation, och det visar att vi har höga ambitioner vad gäller rymden och rymdverksamhet, säger utbildningsminister Mats Persson i ett pressmeddelande.

Marcus Wandt är i grunden utbildad elektronikingenjör från Chalmers tekniska högskola och har också genomgått officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg. Han är utbildad stridspilot i både Sverige och i USA och har arbetat som stridspilot inom Försvarsmakten och chefstestpilot på Saab Aeronautics.

Under rymdfärden kommer astronauterna att stanna cirka 10 dagar på rymdstationen för att genomföra en mängd olika vetenskapliga experiment som endast kan genomföras i tyngdlöshet. Uppdraget kräver en hel del förberedelser och Marcus Wandt har redan påbörjat sin träning som sker på träningsanläggningar i både Europa och USA. 

Rymdstyrelsen arbetar för närvarande, i nära samarbete med ESA, med att ta fram ett detaljerat forskningsprogram och förbereda de experiment som den svenska astronauten ska genomföra vid rymdstationen.

– Det känns fantastiskt roligt och jag är mycket stolt över att bli Sveriges nästa astronaut i rymden. Som Gripen-pilot på Saab är jag van att flyga i mycket höga hastigheter och att pusha mina gränser. Jag ser fram emot att ta med mig de erfarenheterna ut i rymden, säger Marcus Wandt i ett separat pressmeddelande.


Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang, kommer att delta på Evertiq Expo Göteborg den 20 september, 2023. Han har deltagit i två rymdfärjeuppdrag och fem rymdvandringar, och är den första personen utanför USA eller ryska rymdprogram att delta i fler än tre rymdpromenader. Lyssna på en fascinerande presentation om rymdutforskning och ta vara på tillfället att ställa frågor inom ämnet till någon som faktiskt varit ute i rymden. Du kan inte hitta en mer direkt källa när det kommer till rymdvandringar, rymdteknik och hur man överlever i noll-gravitation än Christer Fuglesang.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-2
Annons
Annons