Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© melpomenem dreamstime.com
Teknik |

Svenskt AI-företag tankar kassan med 45 miljoner kronor

Chalmers Ventures portföljbolag Embedl genomför tillförs totalt 45 miljoner kronor genom en kapitalrunda och samfinansiering.

Embedl är ett deeptech bolag vars lösning syftar till att göra olika beräkningsmodeller mindre beräkningstunga. Det har stora fördelar eftersom de då drar mindre energi. Bolaget bygger sin lösning på forskning inom AI.

– Vi har en spännande framtid med kommersiella piloter och licenskontrakt på väg in. Det är både påskrivna kontrakt och nya som vi har i pipen, säger Embedl vd, Hans Salomonsson, i ett pressmeddelande

Salomonsson berättar att eftersom bolagets lösning drar mindre energi möjliggör AI i många produkter som annars hade varit för dyra, exempelvis konsumentprodukter.

– De möjliggör också säkrare självkörande bilsystem samt att man kan köra deep learning på enheter som drivs av batteri. Det hade annars krävt för mycket energi, säger Hans Salomonsson.

Utvecklingen går nu mot att det kommer finnas miljarder AI-system i allt från hemelektronik till industri. Att hålla alla dessa system uppe blir självklart väldigt energikrävande. Med så många AI-system har energin som krävs stor miljöpåverkan, menar Salomonsson, och kan man på systemnivå effektivisera dessa så finns det mycket för planeten att spara.

I den nya kapitalrunda tillförs  Embedl 22 miljoner kronor. Nya in i rundan är Spintop Ventures, ängelinvesterare och nyckelpersoner i Embedl. Befintliga ägare som följdinvesterar är Chalmers Ventures, Almi Invest, Stoaf och Butterfly Ventures.

Samtidigt går European Innovation Council, EIC, in med samfinansieringen vilket innebär att Embedl totalt tillförs 45 miljoner kronor i kapital.

Penarna som rundan tillsammans med samfinansieringen från EIC ger ska Embedl använda för att växa organisation och fortsätta sin kommersialiseringav AI-verktyget för optimering av deep learning.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-1