Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Beyond Gravity
Elektronikproduktion |

Svensk dator från Beyond Gravity ska styra Europas rymdteleskop

Beyond Gravity, som tidigare gick under namnet RUAG Space, i Göteborg har utvecklat och tillverkat den rymddator som styr det europeiska rymdteleskopet Euclid i sitt sökande efter svar på alla frågor som finns kring det mörka universum.

Den första juli sköts rymdteleskopet Euclid upp i rymden från Cape Canaveral i Florida, USA med en SpaceX Falcon 9 bärraket. Uppdraget för det europeiska rymdteleskopet är att utforska den ”osynliga” delen av universum, alltså det som kallas mörk materia och mörk energi och som tillsammans motsvarar ungefär 95 procent av universum. 

Tanken är att Euclid ska kunna ge oss en unik 3D-modell över universum och hur det har förändrats över tid genom att observera miljarder galaxer på upp till 10 miljarder ljusårs avstånd

Omborddatorn som ska se till att allting faktiskt går som planerat är utvecklad och byggd av Beyond Gravity i sin anläggning i Göteborg. Beyond Gravity Sweden har ansvarat för det kompletta delsystemet (Command and Data Management Subsystem) som kontrollerar satellitplattformen (satellitbussen) och som samlar in mätdata från satellitens nyttolast, det vill säga teleskop och mätinstrument. 

I det här delsystemet ingår rymddatorn och gränssnittet mot satellitplattformens funktioner – som till exempel Euclids framdrivningssystem – samt ett massminne som utvecklats av underleverantören Airbus Defense and Space. Utan den svenska datorn blir det därmed svårt att kontrollera Euclid.

– Vår högpresterande omborddator hanterar rymdfarkostens position och bana, övervakar och ser till att den fungerar som den ska och kommunicerar med jorden, förklarar Erika Hult, Director Electronics Engineering på Beyond Gravity i Göteborg i ett pressmeddelande.

Euclid kommer i drift att hantera en stor mängd information och mätdata från instrumenten ombord. Rymdfarkostens massminne lagrar både nyttolastdata och telemetridata från rymdfarkosten ombord innan den överförs till jorden.

Evertiq har valt att under Evertiq Expo Göteborg den 20 september 2023 belysa den svenska rymdindustrin extra. Som en del av detta har vi bjudit in Beyond Gravity att hålla en presentation på scenen under dagen. Nyckelaspekter av rymdmiljön såväl som tillverkningstekniker och testmetoder kommer att presenteras med exempel från OBC (On-Board Computer eller omborddator) för Mars Rover Rosalind Franklin, antennen för James Webb Space Telescope och mikrovågsmottagare och frekvensomvandlare för telekomapplikationer.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-1
Annons
Annons