Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© European Parliament
Elektronikproduktion |

Drygt 3 miljarder euro till halvledarforskning

Investeringen är tänkt att fördubbla EU:s andel av den globala produktionskapaciteten för halvledare till 20 procent, enligt Europaparlamentet som i veckan röstade igenom halvledarförordningen.

Förutom snabbare tillståndsprocesser kommer även 3,3 miljarder euro frigöras till halvledarforskning och -utveckling.

"För att stimulera innovation väntas små och medelstora företag också få ökat stöd, särskilt inom halvledardesign. Ett nätverk med kompetenscentra ska byggas upp för att åtgärda EU:s kompetensbrist och locka nya talanger till forskning, design och produktion", skriver Europarlamentet i ett pressmeddelande. 

I dagsläget ligger knappt 10 procent av världens produktionskapacitet inom EU-området, enligt en parlamentsundersökning. 

Under förhandlingarna förbättrades EU:s förmåga att förebygga och bemöta tillgångskriser och att upptäcka eventuella flaskhalsar i försörjningen, detta genom ett kartläggningsverktyg. Det ska även bli möjligt för EU-kommissionen att ta till nödåtgärder vid behov, såsom gemensamma inköp.

Att stimulera sektorn anses vara av största vikt säkerhetspolitiskt och även ekonomiskt för att unionen ska återhämta sig efter Covid-19.

"Bristen på halvledare inom EU ledde under pandemin till stigande konsumentpriser och höga kostnader för industrin, vilket har bromsat Europas återhämtning", enligt pressmeddelandet

Lagen antogs med 587 röster. Tio parlamentariker röstade emot och 38 lade ner sina röster. EU:s ministerråd måste ge sitt godkännande innan lagen kan träda i kraft.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons