Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sao Paulo by Thomas Hobbs
Elektronikproduktion |

Latinamerika vill behålla lithium för egen produktion

Förhandlingarna med lithium-suktande EU kan komma att stöta på krav från det latinamerikanska samarbetsorganet Mercosur om att batterier ska tillverkas i Latinamerika, rapporterar Politico.

EU:s gröna krav om bland annat regnskogsskövling hopar sig till den grad att latinamerikanska företrädare bakom halvlyckta dörrar har anklagat unionen för "nykolonialism", rapporterar den Brysselsbaserade tidningen Politico. 

På spel i handelsavtalet står tillgången till sällsynta jordartsmetaller och i synnerhet lithium, och det är frågan om var de ska användas för tillverkning av batterier som just nu skaver för Mercosur. 

"Men ändå hoppas ledare att de ska kunna komma överens om nya project som kommer att fördela mervärdet på ett mer jämlikt sätt, genom att bearbeta mineralerna på plats i Sydamerika istället för att extrahera och sätta dem till användning i Europa", skriver Politico. 

Brasilianska presidenten Lula har tagit fram ett utkast på ett motförslag, som ska ha visats för de andra Mercosurmedlemmarna. Politico, som tagit del av texten, skriver att förslagen siktar på att bemöta EU:s oro om regnskogen och klimatrelaterade frågor.

Det som sticker ut i batterifrågan är att européerna kommer att stöta på krav på att brasilianska små- och mellanstora företag ska ges företräde i offentliga upphandlingar.


Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2