Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Arthur Caranta Wiki
Elektronikproduktion |

Elonroad lägger fransk väg för konduktiv laddning

Elonrod ska med den ledande motorvägsoperatör VINCI bygga en elväg nära Paris med en markbaserad skena för laddning som passar flera sorters fordon.

I september sätter Elonroad tillsammans med ett konsortium lett av VINCI Group igång med vägbygget. Den två kilometer-långa sträckan, en del av projektet “Charge as you drive”,  innefattar både ett induktionsbaserat system och Elonroads teknik som baserar sig på en konduktiv laddning genom en markbaserad skena. 

Elonroad understryker att dessa fungerar med allt från vanliga bilar och skåpbilar till bussar och större lastbilar. Dessutom fungerar de "sömlöst för både statisk och dynamisk laddning", enligt ett pressmeddelande. 

"Detta samarbete är ett avgörande steg i vår delade vision för en hållbar och effektiv framtid inom vägtransport", säger Louis de Pasquier, högsta ansvarig för elektrifiering på VINCI Autoroutes.

Nyckeln till framgång är europeiskt samarbete, säger Karin Ebbinghaus, vd på Elonroad som nu ska etablera närvaro i Frankrike för att kunna skala upp projektet för kommersiellt bruk. Den franska transportstyrelsen har som ambition att utöka elvägar i etapper: Innan 2030 ska det finnas 5 000 kilometer elväg och ytterligare 9 000 kilometer till 2035.

"I det fall hela 14 000 km byggs möjliggörs en reduktion av batteristorleken även i samtliga personbilar, vilket maximerar teknikens potential", säger Elonrod i pressmeddelandet. 

Det skulle kunna medföra en tre- eller fyrfaldig storleksreducering, enligt företaget, vilket i sin tur skulle bidra till att  göra elfordon minst 25 procent billigare.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2