Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kista Stockhom via Wiki
Elektronikproduktion |

Doktorander skulle kunna blåsa liv i teknikindustrin

Fler industridoktorander vore en lösning på kvävande kompetensbrist inom teknik, enligt en debattext i Ny Teknik, och så även att utländska doktorander vill – och kan – bo kvar.

I dagsläget har åtta av tio teknikföretag svårt att hitta rätt anställda, understryker Olle Hulteberg och Anna Wibom från Smartare Elektroniksystem, ett statligt finansierat strategiskt innovationsprogram som finns hos Teknikföretagen.

I debattexten lägger de fram flera åtgärdsförslag såsom att locka hit utländsk kompetens och även att se till att utländska doktorander vill bo kvar – hälften lämnar Sverige i dagsläget, enligt SCB – och att det rent faktiskt kan bo kvar.

”Om fler talanger ska stanna i landet behöver trösklarna till bostadsmarknaden sänkas”, skriver debattörerna

De vill även högskolorna får ”ett tydligare uppdrag” att lotsa studenter på den svenska jobbmarknaden. Ytterligare förslag fokuserar på bättre samarbete med näringslivet.

”Därtill behöver Sverige stärka modellen med industridoktorander, som genomför delar av sina studier på företag. Vi vill att regeringen ska sjösätta ett nytt program för att främja industridoktorander, inte minst inom smarta elektroniksystem.”

Läs hela debattexten här.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2