Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ABB
Elektronikproduktion |

Ilskan mot Sverige ett knappt hot mot svenska företag

Iraks besked om att bannlysa svenska företag som hämnd för koranbränningarna må ha en liten effekt räknat i pengar, men säkerhetsrisker och utfallet regionalt på sikt borde inte bortfärdas, menar analytiker.

Den svenska regeringen meddelade i veckan att påverkanskampanjer med ryska förtecken eldar på ilskan. Koranbränningarna utförs ofta av individer med svag koppling till Sverige, betonar Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

– Bland annat ser vi hur ryskstödda aktörer är aktiva i att förstärka felaktiga påståenden om att Sverige som stat skulle ligga bakom skändningen av religiösa skrifter, säger han till Dagens Nyheter.

Flera analytiker har under de senaste veckorna varnat för hur svårt det är att förklara att ministerstyre är olagligt i Sverige, när raseriet kommer från länder där politisk klåfingrighet är en del av vardagen.

Spelen bakom gallerierna minskar självfallet inte svenska företags oro. 

"Säkerheten för våra medarbetare, partners och kunder är vår högsta prioritet", skriver Ericsson till nyhetsbyrån TT.

Motstridiga uppgifter framkom i förra veckan när nyhetskanalen al-Arabiya rapporterade att Irak dragit in Ericssons tillstånd att verka i landet. Ericsson undersökte själva uppgiften och fann ingen grund för påståendet. 

Ericsson har endast ett 30-tal heltidsanställda i landet, vilket exemplifierar hur liten närvaro svenska bolag överlag har i Mellanöstern.

Ytterligare ett företag som håller ett öga på utvecklingen är Scania.

– Tittar man tillbaka var Irak en av våra största marknader. Så är det inte i dag. Nu har bolaget ingen egen verksamhet eller personal på plats, utan använder sig av en lokal irakisk samarbetspartner, säger presspersonen Veronica Nilsson till TT.

Men det vore fel att bortfärda Iraks beslut, menar Haider Ibrahim, ordförande i Svensk-irakiska handelskammaren, som punktar upp ytterligare svenska företag som bedriver verksamhet i landet, inklusive Atlas Copco, Sandvik, Volvo och Electrolux.

– I det här sammanhanget ska man inte titta på storleken på det bilaterala handelsutbytet mellan Sverige och Irak, utan på det symboliska värdet av detta. Sverige tappar en marknad oavsett om den är stor eller liten, men det återspeglar en dålig och destruktiv utveckling i framtiden för Sverige, säger han till nyhetsbyrån TT.

Flera experter har uppmärksammat att en copycat-cykel är sannolik eftersom ingen av de berörda länderna vill ses som mindre arga än andra.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-08-26 16:34 V23.0.9-1
Annons
Annons