Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Wilfredor via Wiki
Elektronikproduktion |

I dag går halvledarstriden med Kina in i en ny fas

Den 1 augusti trädde Kinas nya strängare regelverk för export av gallium och germanium i kraft - och tillstånd ges endast om den kinesiska regeringen får detaljerad kundinformation, rapporterar ETN.

Både metallen gallium – där Kina står för 90 procent av världens produktion – och metalloiden germanium kan nu endast säljas till utlandet om det kinesiska handelsdepartementet ger tummen upp efter en tillståndsansökan – med omfattande information.

"För att få tillstånd måste de kinesiska företagen lämna in detaljerade uppgifter om kunderna och vad produkterna ska användas till. Förändringen har sänt chockvågor genom halvledarvärlden eftersom Kina är en dominerande leverantör av gallium och germanium", skriver Elektroniktidningen, ETN.

Evertiq har tidigare bevakat det nya regelverket som var på gång redan när USA:s finansminister Janet Yellen besökte Kina tidigare under sommaren. Hennes mål att mildra effekterna av det som beskrivs som ett begynnande handelskrig – med halvledare som ett av de största slagfälten – gick mer eller mindre om intet, enligt New York Times.

Kina står för över 90 procent av den globala produktionen av gallium som är av största värde i substrat för bland annat högfrekvenselektronik, rf-kretsar, kraftkomponenter och komponenter för optisk kommunikation. År 2020 motsvarade 90 procent 317 ton, skriver ETN som hänvisar till statistik från analyshuset Yole Group.

För germanium, som bland annat används till IR-komponenter och fiberoptiska komponenter, står Kina för 68 procent, rapporterar ETN. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1