Annons
Annons
© LU Institutionen för teknik och naturvetenskap
Elektronikproduktion |

Elektriska snabbsignaler kartlas med LU:s nya mätinstrument

Även organismer utan nervsystem skyddar sig med hjälp av elektriska signaler är slutsatsen av Linköpings universitets, LU, forskningsprojekt som publicerats i journalen Science Advances.

Tillsammans med Columbia University i New York utvecklade LU multielektrodteknologi som de applicerade på den köttätande växten Venusfällan.

"Det nyutvecklade mätinstrumentet består av en mycket tunn film med elektroder i. Eftersom den är ungefär lika tunn som plastfolie som används för att täcka livsmedel, kan den följa formen på utsidan av växtens bladflikar", skriver LU i ett pressmeddelande.

Evertiq lyfter studien eftersom den bioelektroniska tekniken möjliggör vidare avancerad forskning som potentiellt kan medföra utvecklingsmöjligheter inom flera industriella sektorer.  

I lekmansparlör kallas Venusfällan en köttätande växt då den fångar och bryter ned exempelvis insekter med följande teknik:

"På insidan av Venusfällans gap sitter små känselhår. När ett hår böjs, exempelvis av en insekt, kan det leda till att fällan smäller igen. Infångade djur bryts sedan ner av ett enzym i fällan och växten tar upp näringen. Men för att fällan ska stängas behövs att känselhår berörs två gånger inom ca 30 sekunder. På så sätt kan växten spara energi genom att inte slå igen varenda gång ett hår stimuleras av annat än potentiella bytesdjur", enligt LU:s studiesammanfattning.

För att ta del om mer ingående information om den nya mättekniken går det att läsa mer på Science Advances hemsida.


Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-12-19 15:25 V23.4.1-2