Annons
Annons
Annons
Annons
© Heart Aerospace
Elektronikproduktion |

Malmö Airport blir testarena för Heart Aerospaces elflygplan

Swedavia kommer att upplåta Malmö Airport som testarena för Heart Aerospaces elflygplan ES-30. Den fullskaliga modellen av flygplanet kommer att testas och demonstreras för taxning och laddning på flygplatsen.

I testverksamheten tillsammans med Swedavia deltar Heart Aerospace, BRA och SAS samt den svenska batteritillverkaren Northvolt. Projektet delfinansieras med cirka 20 miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova.

Det hela innebär att Malmö Airport får en viktig roll i arbetet för fossilfritt flyg och infrastrukturen för laddning av elflygplan kommer fortsätta utvecklas när flygplatsen står som värd för testverksamheten av ES-30. Bakgrunden är projektet ELISE – Elektrisk Lufttransport i Sverige – som påbörjades redan under våren 2018 och syftar till att samordna och koordinera svensk elflygsutveckling.

– Swedavia fortsätter som flygplatshållare att vara en aktiv partner i flygets nödvändiga klimatomställning genom att vara med och ta fram framtidens elflyg. Malmö Airports unika läge med närheten till kontinenten och som den största flygplatsen i södra Sverige med fokus på internationellt samarbete ger spännande möjligheter för elflyget och gör flygplatsen ideal som testarena för det fortsatta utvecklandet av svenskt elflyg, säger Karin Öhrström, Malmö Airports flygplatschef på Swedavia i ett pressmeddelande.

ELISE-projektets andra del har haft för avsikt att ta fram ett svenskproducerat elflygplan och resulterade i designen av det regionala elflygplanet ES-19 med plats för 19 passagerare. I det tredje steget ELISE 3 är målet att skapa och testa en fullskalig modell av Heart Aerospaces nya elflygplan ES-30 med plats för 30 passagerare, utrustat med ett batteripaket som kan laddas och därefter testas och demonstreras på Malmö Airport.

Projektet påbörjas under sommaren 2023 och kommer att fortlöpa fram till våren 2025.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1