Annons
Annons
Annons
Annons
© cookelma dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Rymdprojekt ska utveckla satellitteknik med hjälp av AI

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett samarbetsavtal med Danmarks försvarsministerie om ett gemensamt rymdprojekt. Projektet, som går under namnet Bifrost, är ett demonstratorprojekt som syftar till att studera och utveckla satellitteknik med hjälp av AI.

Projektet sker på uppdrag från Försvarsmakten inom området forskning och teknikutveckling rymdsystem, där man siktar på att utveckla förmågor och kompetens inom rymdområdet.

– Målet är att utveckla satellitteknik som ska ge tidiga varningar vid detektion av till exempel skepp, flyg, oljeutsläpp och skogsbränder, säger Emelie Stark, projektledare inom rymd på FMV i ett pressmeddelande.

Under projektets gång kommer man designa och bygga en satellit, som sedan ska skickas upp och i omloppsbana utföra tester av rymdbaserad AI för realtidsprocessering av sensordata. Satelliten kommer ha flera sensorer och tanken är att den, med hjälp av AI-teknologin, ska kunna bearbeta och sortera stora mängder data snabbare.

– Det handlar bland annat om avancerad bild- och signalanalys. Satelliten kommer också att testa kommunikationsmedel direkt mellan olika satelliter för att uppnå realtidsåtkomst till underrättelsedata, förklarar Emelie Stark.

Under tiden satelliten är i omloppsbana kommer AI-tekniken att testas, utvärderas och justeras för att se hur den kan optimeras.

Projektet är ett samarbete mellan de båda ländernas försvarsmyndigheter, industri och forskningsinstitut. I projektet samarbetar även FMV med det Uppsalabolaget Unibap, som tar fram omborddatorn på satelliten.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2