Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Unibap
Elektronikproduktion |

Nu kan Unibap fokusera fullt på sin rymdverksamhet

Som tidigare rapporterats har Prevas tagit över Unibaps industriverksamhet. Sedan den första augusti fokuserar därmed Unibap helt på sin rymdverksamhet.

Överenskommelsen innebar att medarbetare inom Unibaps industriverksamhet, aktiva kundavtal, dedikerade lokaler samt relevant teknik övergick till Prevas. Man räknar med att avyttringen inte kommer att ha någon väsentlig påverkan på Unibaps finanser, men det ingick en tilläggsköpeskilling baserad på framtida intäkter härledda till Unibaps teknik.

– Vi har nått en bra lösning för våra industrikunder och medarbetare, med en möjlighet till tilläggsköpeskilling baserad på vår teknik, och ser Prevas som en stark aktör att förvalta och utveckla tekniken framåt, säger Johan Åman, vd på Unibap i ett pressmeddelande..

I och med överlåtelsen av bolagets industriverksamhet kommer Unibap att fokusera helt på sin rymdverksamhet. Uppsalabolagets kunder inom rymd använder bolagets SpaceCloud lösningar bestående av hårdvara, mjukvara samt tjänster för Edge Computing, Autonomous Operation samt Cloud Computing. 

Edge Computing innebär avancerad AI/maskininlärning applicerad på bildprocessning och analys av stora dataflöden. Autonomous Operation ger användarna möjlighet till snabb reaktionstid utan att vara beroende av kommunikation till jorden. Cloud Computing illustreras av Unibaps samarbete med AWS, där serverkapacitet på jorden integreras med datorkapacitet i rymden. 

Historiskt har bolagets industri- och rymdverksamhet haft betydande tekniska synergier, men har över tid utvecklats åt olika håll. Rymdmarknaden uppvisar generellt en stark tillväxt och dynamik drivet av klimat och miljö samt geopolitik. Baserat på de kommersiella framsteg som gjorts vill man nu helt fokusera bolagets resurser på de möjligheter man ser inom det affärsområdet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons