Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Thales
Elektronikproduktion |

Thales ska leverera radar till FMV

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat avtal med franska koncernen Thales om särskilt långräckviddig radar, SLRR.

– Det är en ny typ av radarsystem som vi inte haft i Sverige tidigare vilket ger Försvarsmakten ny och utökad förmåga, säger Mattias Alfredsson, projektledare Sensorsystem ny, FMV i ett pressmeddelande..

Särskilt långräckviddig radar används för, som namnet kanske avslöjar, att täcka ett stort område. Den stora täckningsvolymen gör att systemet kan bidra till luftlägesbilden. Systemet, kallat SMART – L, är markbaserat och kan även mäta in ballistiska missiler och bidra till rymdlägesbilden.

– Att mäta in ballistiska missiler är en ny, efterlängtad förmåga, som nu blir en del av det svenska integrerade luft- och robotförsvaret. Den ballistiska missilfunktionen kommer också att bidra till att skicka data till Patriotsystemet, för att förbättra dess förmåga att bekämpa sådana hot, säger Mattias Alfredsson.

Sedan tidigare finns en gemensam avsiktsförklaring mellan Sverige och Nederländerna, ett så kallat Letter of Intent, om ett fördjupat samarbete inom området särskilt långräckviddig radar.

Det handlar om bland annat informationsutbyte och att utforska möjligheter att harmonisera tekniska krav och avtalsvillkor för framtida upphandlingar, möjligheter att harmonisera underhållsavtal och systemutveckling och möjligheter för att samordna och optimera industriellt samarbete.

Mattias Alfredsson förklarar att tanken är att Sverige ska kunna samarbeta med Nederländerna inom detta område för att få fördelar i bland annat driftsunderhållsfasen och vid uppgraderingar av systemet.

Värdet på det nu tecknade avtalet är cirka en miljard kronor. Leverans av det första systemet till FMV sker under 2025, med planerad leverans till Försvarsmakten 2026. Därefter blir det löpande leverans till Försvarsmakten fram till 2028.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons