Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ABB
Elektronikproduktion |

ABB levererar elektrifieringslösningar till Revolt Ett

ABB ska leverera elektrifieringslösningar till Revolt Ett, Northvolts nya batteriåtervinningsanläggning i Sverige.

Anläggningen kommer på sikt att bearbeta 125 000 ton uttjänta batterier och batteriproduktionsavfall varje år, den största volymen i världen.

ABB och Northvolt stärker ytterligare det långsiktiga samarbetet inom gröna batterier. Sedan 2017 har ABB levererat central utrustning för elektrifiering och automation i syfte att strömförsörja gigafabriken Northvolt Ett för tillverkning av litiumjonbatterier i Sverige. Samarbetet utökas nu till batteriåtervinning där ABB tillhandahåller processelektrifiering för att driva världens största batteriåtervinningsanläggning, Revolt Ett, som etableras av Northvolt i Skellefteå. 

Ekonomiska detaljer har inte redovisats och ordern lades under första kvartalet 2023. Revolt Ett kommer på sikt att bearbeta 125 000 ton uttjänta batterier och batteriproduktionsavfall varje år. Den kommer att betjäna Northvolts gigafabrik som ligger alldeles bredvid och som tog i drift ett produktionsblock 2022. Det kommer att medföra att andra uppnår en årlig produktionskapacitet på 60 GWh.

ABB kommer att leverera ställverk och frekvensomriktare till anläggningen, något som kommer att motsvara den hastighet med vilken processerna sker på fabriken, ökar och minskar strömförsörjningen efter behov, sparar energi, förbättrar prestanda och minskar behovet av underhåll.

”Batterier är en avgörande teknik för energiomvandlingen”, säger Emma Nehrenheim, Chief Environmental Officer på Northvolt i ett pressmeddelande. ”Men med massiv tillväxt i efterfrågan på batterier är det avgörande att vi tar fram lösningar för att återvinna batterier och säkerställer tillförlitliga, hållbara leveranser av kritiska mineraler. Den nya anläggningen Revolt Ett kommer att hjälpa oss att uppnå båda dessa mål då vi arbetar mot målet att ta fram världens grönaste batteri.”


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-1
Annons
Annons