Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt tar in nya miljarder för framtida expansion

Den svenska batteritillverkaren tar in ytterligare cirka 13 miljarder kronor i finansiering. Den tankade kassan syftar till att stödja Northvolts europeiska och nordamerikanska expansion.

Batteritillverkaren Northvolt tar in 1,2 miljarder dollar (motsvarande drygt 13 miljarder kronor) i form av ett konvertibellån. Det är bland annat kapitalförvaltaren Blackrock och den institutionella investeraren Canada Pension Plan som går in med pengar i bolaget, det framgår av ett pressmeddelande.

Nortvolt skriver vidare att investeringen är en komplettering till de 1,1 miljarder dollar som bolaget tog in förra sommaren.

– Jag är stolt över att se att vår fortsatta ansträngning uppmärksammas av investerare, då vi ser stort intresse från kapitalmarknaderna för våra satsningar, säger Northvolts vd Peter Carlsson i pressmeddelandet. Han fortsätter och säger att stödet stärker bolagets position att möta den massiva efterfrågan på hållbara batterilösningar både i Europa och Nordamerika.

Northvolt battericeller designas och utvecklas för närvarande vid Northvolt Labs i Västerås, och Northvolt Cuberg i San Leandro i Kalifornien, USA. Tillverkningen av cellerna ökar vid gigafabriken Skellefteå som snart kommer att få sällskap av en intilliggande återvinningsanläggning, Revolt Ett. Ytterligare projekt är under utveckling i Sverige, Tyskland och Portugal.

Den nya finansiering landar hos Northvolt samtidigt som bolaget monterar ihop de första batterisystemen vid Northvolt Dwa i Polen. De nya pengarna ska som sagt gå till bolagets expansionsplaner i Europa och Nordamerika.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1