Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hexagon
Teknik |

Hexagon ska spara pengar, lanserar effektivitetsprogram

Hexagon fortsätter att utveckla mer mjukvarucentrerade affärskritiska lösningar till sina kunder inom reality capture, mätteknik och positionering. Nu vill bolaget rationalisera affärsområden och verksamheter som inte tillhör kärnverksamheten.

För att dra nytta av de möjligheter som bolaget ser, samt bygga en stark finansiell profil, kommer man nu att sikta på att stärka expertisen och fokusera på tillväxtområden. 

Därför kommer Hexagon att ta en engångskostnad på cirka 200 miljoner euro under tredje kvartalet 2023 med en liknande likviditetseffekt. Effektivitetsprogrammet kommer att implementeras över de kommande sex kvartalen och förväntas generera årliga kostnadsbesparingar om 160–170 miljoner euro, och väntas nå full effekt i början på 2025.

Man kommer bland annat fokusera på att minska kostnader för kontor och lokaler med cirka 25 procent. Man ska även optimera utveckling, tillverkning och digitala processer genom automatisering, rationalisera affärsområden och verksamheter som inte tillhör kärnverksamheten. Med detta vill man generera "divisionsövergripande effektiviseringar för att minska de totala omkostnaderna," skriver bolaget i ett pressmeddelande.

De årliga besparingarna kommer att användas för att stödja Hexagons rörelsemarginalmål och samtidigt motverka inflationstrycket samt möjliggöra fortsatta investeringar i organisk tillväxt.

– Hexagon har en betydande marknadspotential som drivs av långsiktiga och branschövergripande megatrender. Under de senaste kvartalen har vi utvärderat vår verksamhet utifrån denna potential och detta effektivitetsprogram kommer att skapa den grund som krävs för att framgångsrikt ta tillvara på denna potential, säger Paolo Guglielmini, Hexagons vd och koncernchef i pressmeddelandet.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1